Mijn vorige baantjes bij verschillende webshops

Mijn vorige baantjes bij verschillende webshops

Inmiddels zit ik alweer ruim 8 jaar in het “webshop wereldje”. Dit begon met mijn webshop ZoYou.nl, een leuk project naast mijn studie Communicatie, dat uitgroeide tot mijn droombaan. Na mijn studie heb ik deze webshop twee jaar fulltime gerund. In m’n uppie. Super leuk, maar na twee jaar begon ik wel collega’s om me heen te missen. Gewoon gezellig even kletsen of bepaalde dingen waar je tegenaan loopt samen kunnen bespreken. Dat zat er toen niet in. Wat dat betreft kan een webshop runnen (waarbij je alles zelf doet) best eenzaam zijn. En ik was nog maar begin twintig, dus wat meer ervaring opdoen bij andere bedrijven leek me ook niet verkeerd. Maar dan wel iets wat ik echt leuk vond. Niet zo gek dus dat mijn volgende baantjes allemaal bij webshops in de modebranche waren!

Twee liefdes combineren

In het derde jaar van mijn studie Communicatie ben ik begonnen met het opzetten van mijn eerste webshop. Ik volgde toen een minor Psychologie waarbij ik maar 1,5 dag in de week naar school hoefde, dus er bleef lekker veel tijd over om te gaan voor mijn grote passie: een eigen webshop runnen. Dat was toen nog vrij amateuristisch, ik moest alles zelf uitvogelen. Er bestonden begin 2011 simpelweg nog niet zoveel webshops, alleen bij de grote ketens zoals H&M kon je online shoppen. In het vierde jaar van mijn studie was het tijd voor een afstudeerstage. Een perfect moment om meer te weten te komen over de wondere wereld van webshops! Ik schreef enthousiaste mails naar verschillende webshops in de modebranche en zo kwam ik terecht bij schoenenmerk Cafe Moda. Hier kon ik mijn twee liefdes, schoenen en webshops, perfect combineren!

Het hoofdkantoor van Cafe Moda bestond uit een groot magazijn, waar alle schoenen in grote rekken op maat stonden gerangschikt. Hier werden ook alle webshop bestellingen ingepakt en de retouren verwerkt. Elke dag gingen er drie of meer bomvolle rolcontainers vol pakketjes met de postbode mee.

In het magazijn zat ook meteen het kantoor waar ik meewerkte aan de marketing van de webshop (super leuk) en mijn afstudeeropdracht voor school (iets minder leuk). Omdat het kantoor zich gewoon in het magazijn bevond en we met een klein team van ongeveer 6 personen werkten kreeg ik van alle facetten iets mee. Een goed kijkje achter de schermen van hoe het er bij een “grote webshop” aan toegaat!

Productteksten tikken

Na mijn studie en het Cafe Moda avontuur heb ik dus twee jaar fulltime gewerkt aan mijn eigen shop. Zo kon ik alle opgedane kennis en ervaring bij Cafe Moda meteen toepassen in mijn eigen bedrijf! Na die twee jaar ben ik op zoek gegaan naar een part-time baan die ik naast mijn eigen webshop kon doen. Omdat ik – verrassend – ook gek ben op schrijven had ik gesolliciteerd op een tekstschrijver functie bij destijds een van de grootste Nederlandse webshops: V&D. Een paar weken later zat ik met een team van zo’n 6 tot 8 tekstschrijvers productteksten te tikken voor alle nieuwe items die online gingen komen. In het magazijn kwamen elke dag tig rolcontainers vol met de nieuwste jurken, tops, broeken, rokken en kinderkleding van allerlei verschillende merken binnen. In het magazijn werden alle producten door fotografen op de kiek gezet en in het kantoor ernaast gingen wij vervolgens aan de slag met de productteksten. Elk product werd opgemeten en zo goed mogelijk beschreven. Elke dag kwamen er op die manier honderden nieuwe artikelen online!

Nog steeds een van mijn favoriete Tango Shoes

Back to shoes

Een half jaar en duizenden producten later kwam er een andere mooie kans op mijn pad, namelijk een part-time baan bij (weer) een schoenenmerk: Tango Shoes. Ook hier had ik allerlei verschillende taken. Van het bijhouden van de webshop, nieuwe schoenen fotograferen en online zetten tot bestellingen inpakken, retouren verwerken, klantenservice, nieuwsbrieven ontwikkelen en social media. Je begrijpt: door de helft van de week omringt te zijn met de allertofste nieuwe sneakers en laarsjes is mijn schoenencollectie in die periode verdrievoudigd. Maar hé, ook hier heb ik natuurlijk weer super veel geleerd en ervaring opgedaan. Iets wat ik nu nog steeds meeneem voor mijn eigen huidige webshop Treasure label.

Kijkje in de keuken nemen

Door bij verschillende webshops een “kijkje in de keuken” te nemen kun je dus enorm veel ervaring opdoen. Er bestaan (helaas) geen echte opleidingen voor het starten van een eigen webshop. Ben je van plan om een eigen webshop te beginnen of run je ook al een eigen webshop, maar wil je graag wat meer ervaring opdoen? Dan kan ik het zeker aanraden om eens stage te lopen of part-time te gaan werken bij een grote(re) webshop. Hier leer je zoveel voor je eigen business!

Wat zijn jouw vorige (bij)baantjes? Heb jij weleens gewerkt bij een webshop? Laat het me weten bij de reacties!

Volg:
Kris
Kris

Mijn naam is Kristel (29), shoe-aholic, sushilover, internetverslaafde en owner & founder van modemerk Treasure label! Mijn motto? If you never try, you’ll never know!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *