Sparen of beleggen: wat doe jij met je geld?

Sparen of beleggen: wat doe jij met je geld?

Dat is nog eens een directe vraag hè: wat doe jij met je geld? Voor veel mensen is praten over geld nog altijd een beetje taboe. Zo zeggen we hier in Nederland niet zo vaak wat we nou precies verdienen of wat er in ons spaarpotje zit. Toch heb ik het idee dat we hier wel steeds opener in worden. Zo vliegen termen als money mindset (= de manier hoe jij naar geld kijkt en hoe je op basis van deze mindset omgaat met geld) je tegenwoordig om de oren. Ook zijn er blogs en tijdschriften waarin mensen hun inkomsten en uitgaven delen. Zulke artikelen vind ik altijd heel interessant en inspirerend om te lezen. Sowieso is het goed om eens stil te staan bij jouw financiën. Vraag jezelf af: wat wil ik allemaal en hoeveel geld is daarvoor nodig? En nog belangrijker: hoe ga ik dit bereiken? Daarom is het belangrijk om je geldzaken eens onder de loep te nemen. Dus terug naar de vraag:

Wat doe jij met je geld?

Goed, natuurlijk gaat jouw geld voor een groot deel naar het betalen van de huur of hypotheek. Dan heb je natuurlijk nog gas, water en elektriciteit, internet & tv, de boodschappen en overige vaste lasten. En misschien wil je jezelf ook regelmatig trakteren op een nieuw paar schoenen, een warme winterjas, tof jurkje of die ene geweldige tas. Of in mijn geval: boeken. Ondanks dat ik in het centrum van Hilversum woon, met de Zara, Mango, Bershka en nog veel meer winkels op steenworp afstand, koop ik niet vaak nieuwe kleding voor mezelf. Misschien zou je het niet zeggen van iemand met een eigen mode webshop, maar ik ben geen shopaholic. Niet meer in ieder geval. Waar ik vroeger nog thuis kon komen met 5 volle tassen van de Primark, denk ik nu bewuster na voordat ik iets koop. Sta ik in de paskamer te twijfelen? Dan koop ik het sowieso niet. Ben ik meteen enthousiast als ik iets aanpas en weet ik zeker dat ik het vaak ga dragen (en niet na 2 keer dragen alweer beu ben)? Dan gaat het mee naar de kassa. Maar goed, we dwalen af merk ik. Terug naar het onderwerp: geld.

Verschillende spaarpotjes

Naast al deze vaste lasten heb jij waarschijnlijk ook nog dromen en doelen die je wil waarmaken. Misschien wil je graag jouw droomhuis kopen, een verre reis naar Zuid-Afrika maken, een nieuwe camera of computer kopen of wat dan ook. Grote kans dat jij voor deze doelen elke maand een deel van je salaris op je spaarrekening zet. Voor elk doel kun je heel makkelijk een apart spaarpotje maken, maar met de enorm lage (of zelfs negatieve) rente is dat niet zo aantrekkelijk meer. Waar je vroeger op 1 januari nog verblijd werd met een paar tientjes aan rente, is dat nu nog maar een paar cent. Niet zo rendabel dus. Daarom ben ik eens gaan kijken naar andere opties.

Beleggen

Zo kun je er ook voor kiezen om jouw geld te beleggen. Natuurlijk zitten hier wel grotere risico’s aan verbonden, want je kunt (een deel van) het geld immers ook verliezen. Beleg daarom ook alleen geld dat je kunt missen. Een populaire manier om geld te beleggen is bitcoins kopen. De Bitcoin is inmiddels enorm veel waard geworden. Knappe koppen die in het begin van de Bitcoin hierin investeerden, zijn er inmiddels miljonair door geworden. Doordat de waarde van de Bitcoin flink schommelt kun je er dus veel rendement uit halen, maar ook geld verliezen. Mijn advies? Lees je eerst héél goed in en laat je vooral adviseren door experts, voordat je begint aan bitcoins kopen. Een andere, veiligere manier van geld beleggen (waar je misschien niet zo snel aan denkt) is goud of zilver kopen. Maar ook hiervoor geldt: lees je eerst heel goed in.

Vind je de bovenstaande opties toch nog wat te spannend? Begin dan eens met het beleggen van je wisselgeld. Dit kan bijvoorbeeld met de app Peaks. Zo bouw je ongemerkt een extra potje op voor later, maar dan met kans op meer rendement. Plus: geen ingewikkelde beleggers-taal én de app is roze! Dat klinkt als het proberen waard toch? 😉

Wat doe jij met je geld? Sparen of beleggen of misschien een combinatie?

 

Dit artikel bevat een samenwerking

Volg:
Kris
Kris

Mijn naam is Kristel (31), shoe-aholic, chocoladelover, internetverslaafde en owner & founder van modemerk Treasure label! Mijn motto? If you never try, you’ll never know!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *