Girlboss interview met… tekstschrijver Nikki

Girlboss interview met… tekstschrijver Nikki

Niets is zo inspirerend dan het lezen van succesverhalen van echte girl bosses! Of het nu het opzetten van een eigen bedrijf of een bijzonder toffe baan is.. de komende tijd ga ik elke maand een girl boss interviewen die mij inspireert. Overigens denk ik dat er in elke vrouw een girl boss schuilt, als je iets maar écht wilt en er vervolgens 100% voor gaat. Who run the world? Girls!

Deze maand vraag ik tekstschrijver Nikki het hemd van het lijf. Zij is een jaar geleden haar een eigen tekstbureau Knap Stukkie Tekst begonnen. Aangezien ik zelf ook gek ben op schrijven (obviously), ben ik super benieuwd naar deze creatieve girlboss en haar eigen bedrijf! Jij ook? Lees snel verder!

Laten we bij het begin beginnen: kun je wat over jezelf vertellen? Wie ben je, waar woon je, wat zijn je hobby’s?
Mijn naam is Nikki Thape, 25 jaar oud en, samen met een vriendinnetje, woon ik in Rotterdam Noord. Mijn allergrootste hobby is reizen (ik heb gestudeerd in Amerika en een jaar gereisd door Australië en Nieuw-Zeeland) en ik maak heel graag tijd vrij voor etentjes en dansjes met vriendinnen en vrienden. Al 10 jaar ben ik als vrijwilligster actief voor de stichting SGK (Stichting Sportbelang voor het Gehandicapte Kind) en daarnaast draai ik m’n hand niet om voor een potje voetbal of een strandrit te paard. Oja, de allerbeste versie van mijzelf ben ik wanneer ik ben omringd door mijn familie en vriend, Koen (die ik overigens in Australië heb ontmoet)!

Wat wilde je vroeger als klein meisje altijd worden?
Ik wilde vroeger ontzettend graag prinses worden. Tja, welk klein meisje wil dat niet? Naarmate ik ouder werd legde ik mij er langzaam maar zeker bij neer dat dit onbegonnen werk was en werd mijn droom ‘hoofdredacteur van mijn eigen magazine’.

Welke opleiding(en) heb je gedaan?
Na mijn havodiploma (NL, E, DU, FR, Wiskunde A, Geschiedenis en Economie) in the pocket te hebben, startte ik met de hbo-opleiding International Communication Management; eigenlijk een heel interessante benaming voor de opleiding ‘Communicatie’, maar dan gewoon in English. De helft van mijn derde leerjaar bracht ik door in Providence, USA. Hier volgde ik vakken op het gebied van Journalism & Advertising én leefde ik mijn eigen American Dream!

Wat voor banen heb je allemaal gehad?
Met mijn hbo-diploma op zak besloot ik direct te gaan solliciteren op functies waar ik vrolijk van werd. Zo startte ik, binnen twee weken (!), bij een online magazine waar ik heb gewerkt als Content Manager. Maar, je bent jong en je wil wat, dus besloot ik na een jaar te stoppen, Nederland te laten voor wat het was en de wereld te ontdekken. Ruim 11 maanden bevond ik mij, samen met een vriendin, aan de andere kant van de wereld en reden we in onze eigen gekochte auto (lees: tweedehands, knalgele taxi) rond in Australië en Nieuw-Zeeland. Eenmaal terug in Nederland ging ik aan de slag als Online Content Manager bij een recruitmentbureau in de werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Je vraagt je nu vast af wat ik daar deed? Ha, dat heb ik mezelf ook een aantal keer afgevraagd. Om een lang verhaal kort te maken ben ik daar drie maanden werkzaam geweest en werd ik in die periode benaderd door mijn vorige werkgever. Ze wilden daar een Customer Supportafdeling opzetten voor een online magazine in de trouwbranche en zagen mij daar wel het voortouw innemen. Ik zag dat, op z’n zachtst gezegd, ook ‘wel’ zitten en nam, zonder al te veel verdriet, afscheid van de werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Langer dan een jaar werkte ik als Customer Support Manager en toen ‘de uitdaging’ verminderde, besloot ik weer verder te kijken. Nu werk ik sinds 5 maanden als Customer Experience Manager bij één van Nederlands grootste aanbieders van tassen, koffers en klein lederwaren.

Waarom heb je uiteindelijk voor een eigen tekstbureau gekozen?
Terug in ons koude kikkerlandje moest er uiteraard weer geld in het laadje komen, maar ontzettend veel energie en motivatie om te solliciteren had ik niet. Begrijp me niet verkeerd, ik bleef motivatiebrieven versturen en kwam uiteindelijk dus terecht in de werktuigbouwkunde en elektrotechniek, maar afwachten is niets voor mij en dus besloot ik toentertijd zelf actie te ondernemen. Vóór mijn reis schreef ik, ‘gewoon omdat ik het leuk vond’, teksten voor iemand die haar geld verdient als weddingplanner en dus zocht ik haar weer op. Ik pakte het schrijven van teksten weer op en langzaam maar zeker vroegen haar connecties zich af waar haar columns en blogs toch ‘ineens’ vandaan kwamen. Zo kwam ik in contact met twee trouwlocaties en voor ik het wist stond ik ingeschreven bij de KvK… Ik had precies niets te verliezen en je leeft tenslotte maar één keer 😉

Het lijkt me best moeilijk om vanuit het niets te beginnen. Hoe kom je aan opdrachten?
Klopt zeker en het was ook best heel spannend, hoor! Toch, wanneer ik terugkijk op het uitbreiden van mijn klantenportfolio, moet ik zeggen dat ik er heel weinig moeite voor heb gedaan. Ik geef geen geld uit aan (online) marketing of aan andere zaken om klanten te werven. Wat ik dan wel doe? Zorgen voor mijn klanten! Ik vind dat ‘mond tot mond’ reclame de meest waardevolle reclame is die er is en om dat te realiseren is het van belang dat je je huidige klanten tevreden houdt. Ik probeer dat te doen op een manier die goed voelt voor mij en het feit dat mijn klantenportfolio zich ‘vanzelf’ uitbreidt, zegt eigenlijk meer dan genoeg!

Hoe probeer je jezelf te onderscheiden van andere tekstschrijvers?
Naast Knap Stukkie Tekst zijn er natuurlijk nog ontzettend veel andere tekstbureaus die precies hetzelfde aanbieden en leveren als ik. Ik ben mij daarvan bewust, maar je zal mij nooit horen zeggen dat ik de beste ben. Wat Knap Stukkie Tekst onderscheidt van de rest, is het feit dat ‘service’ en ‘de behoefte van de klant’ centraal staan gedurende iedere samenwerking. Ik werk niet met vaste tarieven, maak juist facturen op maat, en ben geïnteresseerd in de verhalen die schuilen achter de verschillende bedrijven. Je zal mij niet vinden bij grote multinationals, dat vind ik niet leuk. Veel te onpersoonlijk en daardoor ongezellig.

Mijn klantenportfolio is gevuld met mensen die net zoveel liefde en passie in hun bedrijf stoppen als ik. Wanneer ik daar op visite ga hoef ik niet in driedelig pak, maar ga ik gewoon lekker in spijkerbroek (en met geluk is er een taartje gekocht of zelfs gebakken)! Kiest een klant om mijn kant op te komen, dan kan dat natuurlijk ook; geen koud, suf kantoor, maar gewoon lekker bij mij thuis op de bank of aan de keukentafel (zie foto’s)! En uiteraard zorg ik op mijn beurt dan ook voor iets lekkers 😉


Hoe ziet jouw bureau eruit?
Mijn kantoortje zit aan huis; een knusse ruimte met een bureau van fruitkisten en steigerhoutenplanken, gemaakt door mijn vader. Er staat een schattige tweezitsbank (van mijn nicht), voor wanneer ik m’n bureaustoel zat ben en boven mijn bureau hangt een waanzinnig grote wereldkaart die ik van mijn tante heb gekregen.  Als finishing touch nog een lampionnenslinger in de kleur van mijn logo en wat kerstlichtjes (ja, gedurende het hele jaar!) en mijn kantoortje was klaar voor gebruik. Ik voel me er thuis en wil dat iedereen zich er thuis voelt!

Waar kun jij niet zonder leven op je werkdag?
Zonder mijn MacBook ben ik nergens. Microsoft Word is trouwens ook geen overbodige luxe. En, geloof het of niet, maar nu we dan toch bezig zijn, doet een Tony Chocolonely Salted Caramel ook altijd wonderen…

Wat vind je het allerleukste aan jouw beroep?
Wat ik het allerleukste vind aan tekstschrijver zijn, is het feit dat ik dat kan en mag zijn naar aanleiding van ‘iets’ dat ik zelf ben gestart. Nee, het is geen miljoenenbaan (gaat het trouwens ook nooit worden), maar hey; da’s oké! Ik verdien een leuk centje met mijn passie én tegelijkertijd help ik mijn klanten om hun eigen passie te vertalen naar ‘knappe stukkies tekst’. Kan het nóg mooier?

Wat vind je minder leuk?
Een vriend van mij is accountant en helpt mij met mijn boekhouding. Ontzettend fijn! Toch ben ik al ruim vier (!) keer vergeten om mijn omzetbelasting op tijd over te maken. Je ontvangt dan een boete en die heb ik natuurlijk helemaal aan mijzelf te danken, maar toch is dat iets minder leuk…

Op welke opdracht ben je het meest trots?
Er zijn zo 1, 2, 3, geen opdrachten te noemen waar ik het meest trots op ben. Wanneer ik een tekst aanlever en mijn klant tevreden is, dán ben ik trots. Iedere keer weer!

Wat is jouw toekomstdroom?
Het is mijn droom om over een aantal jaar gemiddeld drie dagen per week te kunnen besteden aan Knap Stukkie Tekst en om de rest van mijn tijd te gebruiken om te investeren in mijn gezin. Ik leef niet om te werken, maar als het dan toch moet, dan liever zo!

Heb je nog tips voor meiden die ook dromen van een carrière als tekstschrijver?
Waar wacht je nog op?

En zo is het, waar wacht je nog op? Dromen zijn er om waar te maken toch?! Bedankt voor je inspiratie Nikki!

Nu ben ik natuurlijk ook benieuwd wat jullie van deze Girlboss rubriek vinden! Ben of ken jij een girlboss met een super leuke baan die ik écht moet interviewen? Laat het me weten in de comments! ?

Volg:
Kris
Kris

Mijn naam is Kristel (31), shoe-aholic, chocoladelover, internetverslaafde en owner & founder van modemerk Treasure label! Mijn motto? If you never try, you’ll never know!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *