Girlboss interview met… branding & design specialist Iris

Girlboss interview met… branding & design specialist Iris

Niets is zo inspirerend dan het lezen van succesverhalen van echte girl bosses! Of het nu het opzetten van een eigen bedrijf of een bijzonder toffe baan is.. Daarom ga ik de komende tijd elke maand een girl boss interviewen die mij inspireert! Overigens denk ik dat er in elke vrouw een girl boss schuilt, als je iets maar écht wilt en er vervolgens 100% voor gaat. Who run the world? Girls!

Voor deze nieuwe rubriek had ik al wel een aantal vrouwen in gedachten, maar ik ben natuurlijk ook super benieuwd naar girlbosses buiten mijn eigen netwerk. En waar vind je nu veel ambitieuze vrouwen op één plek? Juist, in de besloten Facebook groep van Ambitieuze Meisjes! Daar plaatste ik dan ook een oproep voor deze nieuwe rubriek en inmiddels zijn er al meer dan 100 (!) enthousiaste reacties binnengekomen. Stuk voor stuk inspirerende vrouwen met heel uiteenlopende (en soms super bijzondere) banen. Zo kwam er ook een reactie binnen van Iris van van Heugten. Deze 23-jarige girlboss heeft een eigen bedrijf, Crush Creatie, waar ze ijzersterke branding en onderscheidende designs voor merken ontwerpt. Aangezien ik zelf op dit moment natuurlijk druk bezig ben met het opzetten van mijn eigen fashion label kon ik niet wachten om Iris het hemd van het lijf te vragen. Ben jij ook benieuwd naar haar toffe, creatieve beroep? Lees snel verder!

Hi Iris! Kun je wat over jezelf vertellen? Wie ben je, waar woon je, wat zijn je hobby’s?
Hoi, ik ben Iris! 🙂 Ik woon in Someren, in Noord-Brabant. Ik ben 23 jaar en onderneem nu zo’n 3 jaar. Afgelopen jaar ben ik naast mijn werk afgestudeerd aan de opleiding Advanced Business Creation aan Avans Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch.

Mijn grootste hobby is eigenlijk Crush Creatie, de uitdaging, leuke opdrachten en inspirerende samenwerkingen maken het dat ik dit echt het allerleukste vind om te doen. In mijn vrije tijd doe ik graag leuke dingen met mijn vriendinnen. We zijn met een groep van 10 meiden en kennen elkaar al meer dan 12(!) jaar. Ook plan ik regelmatig een date-night met mijn vriend. We zijn in april al 10 jaar samen en hopen aankomend jaar samen een mooi huisje te kopen. Verder ben ik erg sportief, ik vind het dan ook erg belangrijk om wekelijks wat uurtjes over te houden voor een pittige bootcamp sessie of een rondje hardlopen.

Wat wilde je vroeger als klein meisje altijd worden?
Voor zover ik me kan herinneren wilde ik vroeger kapster worden, dit was in mijn ‘basisschool-tijd’. Later, toen het tijd werd om een studie te gaan kiezen, kon je me op beroepenmarkten standaard vinden bij het leger, de politie of het Cios (een sportopleiding). Na een meeloopdag bij het Cios werd me direct duidelijk dat sport voor mij puur een hobby was, maar hier wilde ik niet mijn werk van maken. Uiteindelijk koos ik toen voor een creatieve opleiding.

Oké en welke opleiding(en) heb je dan gedaan?
Ik heb een opleiding Crossmedia vormgeving gevolgd aan SintLucas Eindhoven, in 2013 studeerde ik af. Daarna heb ik overwogen om direct te gaan werken, omdat ik mijn passie al gevonden had tijdens die opleiding. Maar ik wilde mijzelf toch meer ontwikkelen. Ik werd aangenomen op AKV St. Joost, een kunstacademie, maar besloot dat ik toch een opleiding wilde doen die meer gericht was op marketing en innovatie. Uiteindelijk werd dat Advanced Business Creation, waaraan ik een maandje geleden afstudeerde binnen Crush Creatie.

Nu ben ik ook wel benieuwd.. Wat voor banen heb je voor je eigen bedrijf allemaal gehad?
Van poetsen bij een bedrijf tot kantinedienst op de lokale voetbalclub en van wasjes vouwen in een bejaardenhuis tot aspergesteken in de zomermaanden. Ik heb allerlei bijbaantjes gehad en werkte elk weekend en elke vakantie. Een aantal jaren geleden begon ik al die bijbaantjes een beetje zat te worden en volgde ik een cursus bij Florence Nails tot nagelstyliste. Niet met de ambitie om hier serieus iets mee te gaan doen in de toekomst, maar om een centje bij te kunnen verdienen met iets wat ik leuk vond om te doen. Daarnaast maakte ik posters voor lokale evenementen, geboortekaartjes, uitnodigingen en drukwerk voor bruiloften. Dit deed ik het allerliefste en ik wist al snel dat ik hier meer mee wilde gaan doen.

En toen was daar het moment dat ik mezelf ging inschrijven bij de KvK, in 2014. Ik wilde weten wat er allemaal bij het ‘branden’ van een merk kwam kijken en startte een eigen label: Bandit Shawls. Handgemaakte sjaals en omslagdoeken van een hoogwaardige kwaliteit. Op internet kun je her en der nog wat terugvinden van Bandit Shawls, bijvoorbeeld hier:
https://fashiolistastoryblog.wordpress.com/2015/02/23/bandit-shawls-by-iris-van-heugten/
http://demivandeliefvoort.blogspot.nl/2014/12/bandit-shawls.html

Van productontwikkeling tot het maken van een webshop, ik deed alles zelf. Ik verkocht de sjaals via mijn webshop, op events en was erg actief op social media. Omdat ik me richtte op het hogere segment, sloot ook mijn branding hierop aan. Wanneer ik ‘live’ aanwezig was om over mijn merk te vertellen en mijn sjaals te verkopen (bijvoorbeeld op events), waren mensen vaak verbaasd dat ík achter het merk zat. Ik kreeg dan meestal te horen dat ze hadden verwacht dat er een grote organisatie achter het merk zat, met een groot team, marketingafdeling, meerdere verkooppunten, enzovoort. Geweldig vond ik het om te zien wat een sterke branding kan doen voor je merk!

Wat tof! Dus nadat je jouw eigen merk succesvol in de markt had gebracht, dacht je: dit kan ik ook voor andere merken? 
Ja, ik denk dat je uit bovenstaande antwoorden wel kunt afleiden dat dit echt ‘mijn ding’ is. Ik heb mijn passie gevonden en ben er ook nog eens goed in. Beetje gek om over jezelf te zeggen, maar dat Crush Creatie zo’n succes is geeft me bevestiging dat ik goed ben in mijn vak. Ik vind het geweldig om ‘merken te maken’, van begin tot eind. Ik ontmoet dagelijks inspirerende, ambitieuze ondernemers en ga spannende trajecten met ze aan. Dat mijn werk bijdraagt aan het succes van hun onderneming is echt een kroon op mijn werk.

Sinds mijn opleiding aan het SintLucas droomde ik ervan om hier succesvol in te worden in dit creatieve vak en een eigen onderneming op te zetten waarin ik dit dagelijks kon doen. Mijn doel was om dit tijdens mijn studie te bereiken en dat is (meer dan) gelukt. Sinds januari ben ik full-time bezig met Crush Creatie (daarnaast ben ik afgestudeerd, in de avonduurtjes zeg maar, haha…) en sinds februari heb ik een eigen kantoor waar ik klanten kan ontvangen. Ook krijg ik steeds meer hulp van een aantal freelance toppers, zoals een social media expert en fotografe. Ik heb een top team om me heen verzameld van experts die perfect passen bij Crush Creatie. Hierdoor kan ik meer en grotere opdrachten aannemen en altijd kwaliteit garanderen.

Wat knap. Nu ben ik ook wel benieuwd hoe een gemiddelde werkdag er bij jou uitziet. Kun je jouw werkdag eens omschrijven?
Dat is lastig, mijn werkdagen zijn erg afwisselend. Geen dag is hetzelfde. De ene dag heb ik afspraken met klanten en partners, de andere dag zit ik achter mijn iMac gekluisterd om aan projecten te werken. Daarnaast moeten er voorstellen gemaakt worden, ga ik veel samenwerkingen aan, onderhoud ik de social media kanalen en de website, ligt er administratie op me te wachten, enzovoort, enzovoort, enzovoort… 😉

Zoals je in deze korte samenvatting leest, heb ik het lekker druk met van alles en nog wat. Ik vind het dan ook erg leuk om met gedreven stagiaires samen te werken die mee willen werken aan onze gave opdrachten. Dus ben of ken jij iemand die ons voor +/- 20 weken wil komen versterken en een creatieve opleiding volgt, laat van je horen! Je kunt solliciteren door je motivatie + CV te sturen naar info@crush-creatie.nl. (Sinds afgelopen juni is Crush Creatie een erkend leerbedrijf)

Oké jouw iMac is dus onmisbaar. Hoe ziet jouw bureau er verder uit? Wat zijn jouw office essentials?
Je verwacht vast dat mijn bureau vol ligt met de mooiste stationery, haha. Niets is minder waar. Mijn bureau zit er altijd opgeruimd en clean uit. Ik kan niet tegen een rommelig bureau en wil altijd overzicht hebben. Geen mooie stationery dus, alleen mijn iMac, Macbook, tekentablet en telefoon. Mijn ultieme office essential is mijn digitale agenda. Beetje saai, hè…

Nee joh, lijkt me heerlijk om een opgeruimd bureau te hebben! Enne.. Waar kun jij niet zonder leven op je werkdag?
Mijn digitale agenda, zonder twijfel! 😉

Wat vind je het allerleukste aan jouw beroep?
Ik vind echt álles leuk, de uitdaging, de creativiteit, het ondernemerschap. Ik geniet van elke dag dat ik dit kan doen. Geen dag is hetzelfde en omdat Crush Creatie hard groeit veranderd het bedrijf continu. Het is echt een uitdaging om te doen wat ik doe.

Als mijn moeder vraagt wat ik die dag gedaan hebt, zegt ze bijna standaard ‘Wauw, wat gaaf! Ik zou zo graag elke dag me je meekijken en ben echt jaloers op alle leuke dingen die je doet…’. Zegt genoeg, toch? 🙂

Klinkt inderdaad super! Zijn er ook dingen die je minder leuk vindt? 
Crush Creatie is mijn onderneming en dat betekent dat ik altijd eindverantwoordelijk ben, dat maakt het wel eens lastig. Wanneer ik een weekje vakantie neem, is dit een ander soort vakantie dan wanneer je in loondienst werkt. Ik kan mijn werk nooit écht ‘uitzetten’. Wanneer ik bijvoorbeeld na een lange week op vrijdagavond op de bank plof en vervolgens een berichtje krijg van een klant, kan ik dit niet goed uit mijn hoofd zetten en ben ik geneigd om direct weer aan de gang te gaan. Doordat ik nu vanuit kantoor werk, probeer ik vaste kantoortijden aan te houden. Natuurlijk werk ik ook buiten kantoortijden, maar contact met klanten probeer ik dan te beperken. Zo heb ik mijn zakelijke mail uitgezet op mijn telefoon en staat in het weekend ‘out-of-office’ aan.

Herkenbaar inderdaad. Maar rust en weekend is ook belangrijk! Waar ik nog wel even benieuwd naar ben: op welke opdracht ben je het meest trots?
Het meest trots ben ik op wat ik opgebouwd het met Crush Creatie. Ik kan niet een specifieke opdracht kiezen waar ik het meest trots op ben, want elke opdracht opnieuw, groot of klein, vind ik súper leuk en een enorme uitdaging. En naast mijn opdrachten ben ik ook trots op samenwerkingen, ontmoetingen, eigen blogs, de branding workshop die ik heb opgezet, het online programma voor branding dat er komt, de video’s die eraan komen en nog veel meer.

Tof! Waar raak je door geïnspireerd?
Door van alles! Ik krijg inspiratie door mijn hoofd leeg te maken tijdens een uurtje hardlopen, maar ook wanneer ik wegdoezel in bed ploppen ideeën op. Sociale kanalen als Pinterest, Instagram en Behance zijn één grote inspiratiebron. Maar ook gesprekken met andere ambitieuze ondernemers zijn altijd inspirerend.

Wat is jouw ultieme toekomstdroom?
Nog meer groeien met Crush Creatie! Ik wil blijven doen wat ik nu doe, maar wel constant in ontwikkeling blijven. Mijn droom was om mijn boterham te kunnen verdienen met het uitvoeren van mijn passie. Nu dat is gelukt wil ik ervoor zorgen dat Crush Creatie continu blijft innoveren. De creatieve branche is enorm in ontwikkeling, mede door de technologie, hier wil (en moet) ik in mee blijven gaan. Verder zou ik in de toekomst graag een vast team willen van 4-5 personen. Ik werk op dit moment met freelance toppers, maar het lijkt me heel tof om binnen een aantal jaren een eigen team aan te kunnen nemen.

? Alle foto’s zijn gemaakt door By José Chan

Mooie vooruitzichten! Op dit moment ben ik zelf ook druk bezig met het opzetten van een eigen fashion label. Heb je nog tips voor mij en andere vrouwen die ook druk bezig zijn met het opzetten van een eigen merk? 
Branding is key, écht! Mijn ultieme tip is om dit in gedachte te houden. Begin bij het begin en bedenk waar jouw merk voor staat, waar je naartoe wilt, welke je belofte je aan jouw doelgroep doet, wat de belangrijkste kernwaarden zijn, etc. en baseer hier al je keuzes op. Van uitstraling in je huisstijl en tone-of-voice, tot verkoopkanalen en social media strategie. Je bent altijd van harte welkom op mijn kantoor voor een kopje koffie om te kletsen over de branding van jouw merk! 🙂

Super leuk Iris! Bedankt voor het uitgebreide interview. Je mag echt trots zijn op wat je op zo’n jonge leeftijd al hebt bereikt!

Nu ben ik natuurlijk ook benieuwd wat jullie van deze nieuwe Girlboss rubriek vinden! Ben of ken jij een girlboss met een super leuke baan die ik écht moet interviewen? Laat het me weten in de comments! 🙂
Volg:
Kris
Kris

Mijn naam is Kristel (29), shoe-aholic, sushilover, internetverslaafde en owner & founder van modemerk Treasure label! Mijn motto? If you never try, you’ll never know!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *