5 tips om meer tijd over te houden als online ondernemer

5 tips om meer tijd over te houden als online ondernemer

“Er zitten gewoon te weinig uren in een dag”. Dit roep ik tegenwoordig bijna dagelijks. Grote kans dat jij jezelf hier als online ondernemer ook in herkent. Zeker als je een eigen bedrijf hebt kom je gewoon uren tekort op de een of andere manier. Er is altijd zoveel werk om te doen en daarnaast zou het ook best fijn zijn om af en toe nog eens je vriend, familie en vriendinnen te zien ;-). Maar zoals de quote hierboven ook al zegt: you have as many hours in a day as Beyoncé!

Met deze wijsheid in gedachten ben ik eens gaan denken hoe ik mijn tijd efficiënter in kan gaan delen en meer tijd over kan houden. Ik deel vandaag graag 5 tips met je!

1. Weg met die telefoon

Maar echt. Natuurlijk heb je je telefoon hard nodig als online ondernemer, maar ik denk dat je schrikt als je gaat kijken hoeveel uur (!) per dag / week je op dit kleine schermpje doorbrengt. Hier zitten ook heel veel doelloze uren tussen. Oké, er moeten natuurlijk social media updates gepost worden en je moet bereikbaar zijn voor klanten, maar stiekem word je op je telefoon heel snel afgeleid. Schattige kattenfilmpjes, tags van vriendinnen, nieuwe artikelen van je favoriete bloggers, Youtube filmpjes, updates van vrienden.. social media staat nooit stil. Voordat je het in de gaten hebt ben je weer een half uur (of erger!) verder. En dat is natuurlijk doodzonde van de tijd.

Waarschijnlijk ben je je hier wel half van bewust, maar is het gewoon in de dagelijkse routine geslopen. Bij mij is het echt een kleine verslaving geworden. Is de computer traag en kan ik even niet verder? Hoppa, voordat ik het in de gaten heb zit ik alweer door mijn Instagram tijdlijn te scrollen. Als je er bewust over na gaat denken slaat het eigenlijk nergens op.

Daarom probeer ik steeds vaker zonder telefoon te werken. Moet ik even flink aan de bak? Dan leg ik de telefoon in een andere ruimte (op stilstand), zodat ik niet gestoord of afgeleid kan worden. Ik weet zeker dat je hierdoor echt uren per week over gaat houden!

Maar ook privé probeer ik minder afhankelijk van mijn telefoon te zijn. Mijn vriend en ik houden steeds vaker een “no phone policy”. Doordat we allebei een eigen bedrijf hebben blijft er al weinig tijd voor elkaar over, dus als we dan even quality time hebben moeten die telefoons gewoon weg. Afgelopen weekend hebben we voor een verjaardag onze telefoons zelfs bewust in de auto gelaten. En weet je wat? Aan het eind van de dag hadden we ‘m niet eens gemist!

2. Plannen, plannen, plannen

Maak elke avond een to-do list voor de volgende dag. Schrijf precies op wat je moet doen en hoeveel tijd je hieraan kwijt denkt te zijn. Op die manier blijven al je taken niet meer in je hoofd ronddwalen, wat zorgt voor meer rust. En daarnaast kun je zo je dag goed indelen, zodat je zo min mogelijk tijd verliest. Begin met de belangrijkste taken, dan ben je daar ook het eerst vanaf. En heb je altijd een overvolle mailbox? Plan dan ook vaste momenten in om je mailbox bij te werken, bijvoorbeeld meteen in de ochtend en nog een keer in de middag. De rest van de dag sluit je je mailbox af en kun je je volledig focussen op je overige taken. En oja, vergeet ook zeker niet om pauzes, leuke dates met vriendinnen en me-time in te plannen!

Zo ziet mijn scherm er meestal uit: minimaal 12 tabbladen open. Not done 😉

3. Eén voor één

Dit is ook een leermomentje voor mij: doe maximaal één ding tegelijk. Blijkbaar heb je 33% meer tijd nodig als je twee dingen tegelijk doet! Hoe meer dingen je tegelijkertijd wil doen, hoe meer je aan het einde van de dag het gevoel hebt dat je eigenlijk niks of niet genoeg hebt gedaan. Dus hop, sluit die 85 openstaande tabbladen op je scherm en focus je dus helemaal op één taak. Streep ‘m vervolgens af van je to-do lijst (best feeling ever) en ga daarna door naar de volgende taak.

4. Sporten

Nu zul je vast denken: huh? Als ik ga sporten houd ik toch juist minder tijd over? En dat klopt misschien deels, maar de tijd die je overhoudt kun je veel efficiënter besteden. Van sporten word je namelijk weer een stuk fitter (zeker als je de hele dag achter je bureau zit!), je krijgt er inspiratie door en het werkt stress verlagend.

Ongelofelijk dat ik dit typ, want ik haat sport. Echt, ik heb het nooit leuk gevonden. Maar met een personal trainer als vriend moet je op een gegeven moment toch iets gaan doen 😉 Ik merkte ook aan mezelf dat ik me de laatste tijd erg futloos en moe voelde, wat natuurlijk ook invloed heeft op werk. Daarom ben ik nu begonnen met een 90-dagen programma waarbij ik elke dag moet sporten. Maar: dit hoeft maar 10 minuten per dag. Zelfs voor iemand die sport haat is dit heel goed te doen. Je traint elke dag weer iets anders en bent na 10 minuten weer helemaal energiek. Plus: het kost je bijna geen tijd. Je kunt het desnoods in je pauze doen, zodat je er daarna weer goed tegenaan kunt. Ideaal dus!

5. Prioriteiten stellen

Tegenwoordig leggen we de lat mega hoog voor onszelf. We moeten sporten, gezond eten, een geweldige carrière hebben, een (extra) opleiding volgen, onze vrienden elke week zien, de perfecte vrouw/ vriendin zijn en daarnaast het liefst ook nog 4x per jaar op vakantie.

Maar is alles zo belangrijk? Ga eens na wat je allemaal écht moet doen. Waaraan wil je echt je tijd besteden? Schrijf dat eens op en maak hierbij onderscheid tussen werk, je relatie, je vrienden en jezelf. Vergaat de wereld als je die blogpost vandaag niet online zet? Of als je even niks van jezelf laat horen op social media? Moet je per se met die oude bekende afspreken? Durf ook nee te zeggen. Uiteindelijk bepaal je zelf wat je wel en niet doet, zo kun je voor bepaalde dingen kiezen om daar tijd voor te maken en andere dingen laat je gewoon los. Je kunt nu eenmaal niet alles.

Heb jij ook altijd het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten? En heb jij nog tips om meer tijd over te houden?

Volg:
Kris
Kris

Mijn naam is Kristel (31), shoe-aholic, chocoladelover, internetverslaafde en owner & founder van modemerk Treasure label! Mijn motto? If you never try, you’ll never know!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

2 Comments

  1. 1 oktober 2017 / 07:10

    To-do-lijstjes werken goed! Soms even niet nadenken, maar dom items afvinken.

    Ik ben het helemaal eens je tips. Door ziekte kan ik mijn uren niet altijd optimaal benutten en dat is soms zo naar!

    • 1 oktober 2017 / 14:48

      Ja he, ik hou ervan om dingen van de to-do lijst weg te strepen 😉 En wat vervelend zeg! Maar op tijd rust pakken is natuurlijk ook heel belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *