4 tips voor een productieve dag!

Heb jij ook last van een herfstdipje? Niet zo gek met deze donkere, grauwe en vooral regenachtige dagen. Zelf merk ik elk jaar dat ik in het najaar een stuk minder energie heb en daardoor ook vaak minder productief ben. Terwijl ik eigenlijk echt een ochtendpersoon ben (ik vind het heerlijk om lekker vroeg te beginnen), kom ik tijdens deze koude donkere ochtenden toch een heel stuk moeilijker mijn bed uit. Niet handig, want de to-do lijst wordt er niet korter op. Herkenbaar? No worries, met deze tips heb je voortaan toch een productieve dag!

1. Productieve dag: first things first

Begin de dag meteen goed! Dat wil zeggen: pak niet meteen je telefoon erbij zodra je wakker bent om vervolgens een half uur door je social media notificaties te scrollen (I know, guilty). Een goede start van de dag is al het halve werk, dus weg met die snooze button! Probeer meteen op te staan zodra je wekker gaat (tip: koop een wake-up light, dan wordt dit gedeelte al een stuk makkelijker) en drink een groot glas water. Vergeet ook niet om goed te ontbijten. Vervolgens is het belangrijk om je lichaam eens goed aan het werk te zetten. Nu snap ik dat je misschien niet staat te springen om een intensieve work-out te doen in de ochtend, maar kies iets uit wat jij fijn vindt. Bijvoorbeeld 3 favoriete oefeningen (sit-ups, lunges en jumping jacks) en doe 3 setjes van 3×10 herhalingen. Of ga voor yoga of een rondje hardlopen als je dat fijner vindt. Je krijgt meer energie in de ochtend door direct iets te doen!

Productieve dag in mijn thuiskantoor
Mijn bureau staat naast het raam, waardoor ik altijd veel lichtinval heb!

2. Voldoende licht

Goed, je ochtendroutine zit erop. Nu is het tijd om achter je werkplek te kruipen. Hierbij is het belangrijk dat je voldoende licht hebt, liefst daglicht. Niet voor niets zijn we in de zomer vaak langer productief: we hebben dan veel meer daglicht. Daglicht zorgt ervoor dat we cortisol aanmaken en hiervan krijgen we meer energie. En worden we dus ook productiever. Onderschat het effect van voldoende (dag)licht dus zeker niet! Werk je, net als ik, vaak thuis? Probeer je bureau dan zo dicht mogelijk bij een raam te plaatsen. Is jouw werkplek op zolder of in een donkere aanbouw of kantoorruimte? Dan kan een dakraam of lichtkoepel ook uitkomst bieden. Deze kunnen de donkerste plekjes in huis omtoveren tot een fijne, lichte (werk)plek. Wil jij graag meer licht in huis of op kantoor creëren? Kijk eens bij Bouw-handel voor de verschillende mogelijkheden.

3. Uit je hoofd

Als het in jouw hoofd soms net zo’n chaos is als in de mijne, dan helpt het je waarschijnlijk om al je to do’s uit te schrijven op papier. Verdeel elke grote taak weer in kleinere taken, zodat je ze snel af kunt strepen. Dat motiveert ook meteen weer om met de volgende taak aan de slag te gaan! Wat ik zelf ook fijn vind werken is de gratis tool Trello. Hierin kun je verschillende “boarden” aanmaken waarin je je to do’s verwerkt. Aan elke taak kun je ook weer afbeeldingen, checklists, labels en deadlines toevoegen. Het resultaat? Al je to do’s overzichtelijk in één scherm. Daarnaast kun je bij elke taak aangeven of het nog gedaan moet worden, of je ermee bezig bent en of de taak is afgerond. Super handig!

De Trello app

4. Tomato tomato

Wat tomaten te maken hebben met een productieve dag? Nou, vrij weinig. Maar misschien heb je wel eens van de Pomodoro (= tomaat in het Italiaans) techniek gehoord. Deze techniek helpt je om de hele dag geconcentreerd te kunnen werken. Kort gezegd hak je je tijd in blokjes, met behulp van een kookwekker. Hoe het werkt? Maak voordat je begint een lijstje met wat je gaat doen vandaag. Daarna zet je de wekker op 25 minuten en hierin werk je heel geconcentreerd aan één taak. Dus géén telefoon, géén Facebook (tenzij het je taak is om een Facebook advertentie in te plannen) en géén andere afleiding. Don’t worry, het is geen race tegen de klok, de taak hoeft niet per se af in deze 25 minuten. Het gaat erom dat je in ieder geval voortgang boekt. Vervolgens heb je 5 minuten pauze. Hierin kun je doen wat je wilt: een lekker kopje thee pakken, een stuk uit een boek lezen, buiten een frisse neus halen, doelloos door je telefoon scrollen. Wat jij wil, zolang jij er maar ontspanning uit haalt! Daarna zet je de wekker weer op 25 minuten en werk je opnieuw gefocust aan jouw taak (of ga je verder met een nieuwe taak). Dit herhaal je 4x. Na de 4e keer is het tijd voor een langere pauze van 25 minuten. Hierin kun je lekker gaan lunchen (of doe een powernap).

Kortom: de Pomodoro techniek zorgt ervoor dat je productiever bent, minder snel wordt afgeleid en aan het eind van de dag meer voldoening ervaart. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik deze techniek zelf nog niet heb toegepast, maar het klinkt zeker het proberen waard!

Pas jij (een van) deze tips al toe? En heb je zelf nog fijne tips voor een productieve dag?

Dit artikel bevat een samenwerking

Volg:
Kris
Kris

Mijn naam is Kristel (31), shoe-aholic, chocoladelover, internetverslaafde en owner & founder van modemerk Treasure label! Mijn motto? If you never try, you’ll never know!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *