Dagboek van een webshop eigenaresse: Jamie van James & Co

“Maar wat doe jij dan de hele dag?” deze vraag krijg ik regelmatig als ik vertel dat ik een eigen webshop run. Je kunt je vast voorstellen dat er producten online moeten worden gezet en er pakketjes ingepakt worden. Maar grote kans dat je geen idee hebt wat er verder allemaal bij komt kijken. Logisch ook. Zo kwam ik op het idee voor deze rubriek: “Het dagboek van een webshop eigenaresse”. Elke maand geeft een andere webshop eigenaresse een kijkje in een dag (of week) uit haar leven. Hoe runt zij haar webshop? Wat komt er allemaal bij kijken? Waar loopt ze tegenaan? Voor deze tweede editie heb ik Jamie van de webshop James&Co benaderd. Lees snel verder voor een kijkje in haar leven!

Webshop eigenaresse Jamie van James&Co

Even voorstellen, ik ben Jamie ook wel James, ben 30 jaar en sinds kort woon ik in Haarlem met vriend en kat. Ik run mijn webshop James&Co, wat begon als een creatief concept en inmiddels is uitgegroeid naar een webshop met minimalistische sieraden. Ik ontwerp alles zelf en maak ieder item stuk voor stuk met de hand. Ik maak graag gebruik van de mooiste edelstenen, met helende werkingen ter ondersteuning van het dagelijks leven. Mijn ‘Embrace’ collectie is dan ook gebaseerd op de verhalen van vrouwen die ik ontvang, “Embrace” staat voor het omarmen van alle facetten van het leven. Van dromen, verdriet, geluk, tot verlies en liefde.

Een dag uit het leven van Jamie

9.30 uur
Een nieuwe week! Op maandagen kan ik niet wachten om mijn atelier in te kruipen en begin ik altijd met het maken van een overzicht: hoe ziet mijn agenda eruit voor de komende week, welke bestellingen zijn er afgelopen weekend binnen gekomen? Welke maatwerkopdrachten kan ik inplannen, welk ontwerpvoorstel moet ik nog maken? Etc. Een lijst met to-do’s en daarna ga ik alles inplannen. Ik werk volgens themadagen op aanraden van Charlotte van ’t Wout door de #productiviteitonfleek cursus die ik ooit heb gedaan.

Na het maken van de planning, begin ik met het bijwerken van de klantenservice inbox. Per mail, maar ook via Instagram ontvang ik dagelijks veel berichten en DM’s. Ik besteed hier veel tijd/aandacht aan, en probeer ze binnen 24 uur te beantwoorden. De vragen die ik binnen krijg variëren enorm, wat het leuk maakt! Voorbeelden zijn; een sieraad voor een ongeboren kindje, met de vraag of ik iets op maat kan maken. Of een cadeau van een man aan zijn vrouw omdat ze zoveel jaar getrouwd zijn, met de vraag of ik die naar een ander adres kan sturen zodat het een verrassing blijft.

Sieraden van James&Co

10.30 uur
Na het verwerken van de klantenservice maak ik een overzicht van de bestellingen. Ik hanteer een ‘3-5 werkdagen levertijd’ policy. Omdat één; alle sieraden met de hand door mij gemaakt worden en dit kost (veel) tijd! Twee; omdat ik niet iedere dag wil verzenden. Ik streef naar slow-shipment en probeer de bestellingen zoveel mogelijk te bundelen. Beter voor het milieu en beter voor het overzicht.
(Echter doe ik mijn best om mijn klanten altijd te verrassen, dus hebben ze hun bestelling vaak eerder binnen 3 dagen in huis dan 5 ;-)).

Unieke sieraden maken James&Co

13.30 uur
Even een korte lunch break!

14.00 uur
In de middag maak ik alle verzendlabels aan, pak ik de doosjes en snij ik het papier. Dan pak ik een-voor-een de bestellingen in met een handgeschreven kaartje. Als er cadeautjes tussen zitten pak ik ze extra leuk in, maar ook als er op aanvraag iets extra moet worden toegevoegd hou ik hier rekening mee. Als ik bijvoorbeeld zie dat het door een man besteld is, pak ik de bestelling vaak in als cadeautje en doe ik er een extra kaartje bij waar ze iets op kunnen schrijven. 9 van de 10 keer is het namelijk voor hun vriendin, vrouw, moeder of zus. Ik vind het leuk om mee te denken!

Jamie pakt bestellingen in voor James&Co

16.00 uur
In de middag is het vaak spitsuur. Alle bestellingen moeten gemaakt worden, ingepakt en weggebracht naar het postkantoor. Soms een race tegen de klok! Altijd een voldaan gevoel als het weer is gelukt.

Daarna ruim ik allereerst mijn atelier weer op; al het inpakmateriaal weer op zijn plek en het restpapier in de papierbak. In mijn atelier probeer ik een fijne sfeer te creëren waardoor ik er met plezier kan werken. Op maandagochtend begin ik dus vaak met een schone lei, aan het einde van de dag ziet dit er vaak anders uit ;-).

Webshop eigenaresse Jamie van James&Co

17.00 uur
Als ik nog tijd en vooral energie over heb bereid ik vast andere werkzaamheden voor. Morgen is het namelijk geen ‘orderdag’, maar een ‘werk-aan-mijn-bedrijf-dag’. Deze werkzaamheden lopen nogal uiteen en kunnen variëren; een cursus voor mezelf, het inkopen van Facebook & Instagram advertenties, het schrijven van een blog of nieuwsbrief, het fotograferen van nieuwe social media posts maar ook productontwikkeling.

Het leukste van het werken aan mijn merk is toch wel productontwikkeling, het maken van nieuwe ontwerpen. Hier gaat ontzettend veel werk in zitten. Vaak als ik begin met het ontwerpen van een nieuwe collectie is het een ‘niet te stoppen’ stroom aan ideeën en gedachtes. Een heel leuk en creatief proces, daarna is het vooral het uitzoeken van materialen en het maken van samples.

Ik volg bewust geen andere sieraden merken, omdat ik daardoor wordt afgeleid in dit proces. Zoals coach Caroline van de Kamp onlangs heel mooi in haar Instagram Stories beschreef: “het – niet volgen – van iedereen die iets soortgelijks doet zorgt voor jouw eigen focus. Omdat je in jouw energie wilt blijven, jouw woorden en jouw gave”.

Jamie van James&Co aan het werk

Ik stel met veel passie unieke en exclusieve collecties samen, die met oog voor detail zijn samengesteld. Minimalistische vormen worden afgewisseld met de mooiste materialen die zorgen voor de juiste balans tussen kracht én kwetsbaarheid. De grootste complimenten die ik van mijn klanten heb gekregen zijn de verfijndheid en de aandacht waarmee het sieraad is gemaakt. Maar ook het draagcomfort van de sieraden, de betekenis en het feit dat ze duurzaam zijn. Dus van hoge kwaliteit waardoor ze vaak niet meer af worden gedaan en ze mooi blijven!

Ik hoop dat je het leuk vond om een dagje mee te lopen achter de schermen! Meer zien van de ontwikkelingen van James&Co? Volg me dan op Instagram en dan zie ik je daar 🙂

Liefs,
Jamie

Volg Jamie op Instagram @james.en.co en Facebook @jamesenco.nl

Fotografie door Lizanne van de Werf (eerste foto) en Hedwig den Hartog

Heb jij zelf ook een webshop en lijkt het je leuk om een dag of week uit jouw leven te delen in deze rubriek? Laat hieronder een berichtje achter of stuur me een mailtje via info@styledbykris.nl!

Dagboek van een webshop eigenaresse: Jamie van James & Co

Volg:
Kris
Kris

Mijn naam is Kristel (31), shoe-aholic, chocoladelover, internetverslaafde en owner & founder van modemerk Treasure label! Mijn motto? If you never try, you’ll never know!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *